sobota 27. července 2013

Článek bez pointy

Jel jsem dnes autobusem z Liberce do Prahy, když mě náhle zaujala velmi malá dívka, která chvíli před příjezdem na Černý most pronesla: "Už tam budem? Ach jo, celou cestu to načítá," protože nefungovaly dotykové obrazovky. Načeš agresivně vytrhla sluchátka ze zdířky a téměř až vykřikla chrčivým hlasem: "Už to nechci nikdy vidět!" Chvíli nesrozumitelně brblala a mezi brbláním zaznělo: "Chci být šťastná."
A tak jsem začal přemýšlet o tom, co činí šťastného mě, a protože jsem měl předevčírem narozeniny, jsem notně pod vlivem nejposlednějších dní, které bych označil za opravdu prodchnuté třpytivým štěstím. Myslím, že jsou to jedny z nejpěknějších narozenin, jaké jsem zažil. Vděk patří lidem, kteří mi dovolili něco takového teď říct. Rodině a přátelům kteří se postarali o to, že několik posledních dnů skutečně vystoupilo z určité šedi a naplnilo se radostí z toho, že člověk je, jak je a jak by mohl být.
Asi nejkouzelnější byl celý narozeninový den s dívkou, do které jsem již dávno zakoukaný. Je opravdu těžké vyjádřit, čím vším mi je a čím mě naplňuje její prostá přítomnost. Byla kromobyčejně báječná a krásná a bylo poznat, že jí na mě záleží, že mi naslouchá a že na mě opravdu myslí. Oslava byla letní, lehoučká a jako jemná pavučina ve třpytu slunce, bylo jí samotné shledání a celý den. Život který bych chtěl žít.
Následovala další shledáními s dalšími lidmi a s oslavou klasičtějšího střihu s dortem a s narozeninovým přáním při sfouknutí svíčky.
Je například krásné potkat po dlouhé době člověka, který už jen nadpisem titulu knihy vyjadřuje hlubokou obeznámenost s vaší osobou a s rozvážnou elegancí vás rozesměje až od samotného srdce. Pak vůbec není podstatný dárek jako hmota, ale duševní spřízněnost a porozumění.
Také je skvělé mít okolo sebe lidi, kteří vaše narozeniny nenechají odplavat jen tak bez povšimnutí a bez "pořádné" oslavy, což je můj ctěný standard. Je to pro mě něco nového, ale zároveň cosi co vyjadřuje hluboký zájem oněch lidí na mé maličkosti a na tom abych nezůstal sám, k čemuž tak často tíhnu. A zároveň se v tom zrcadlí jiné pojetí veselé a šťastné události, který bych měl z jejich pohledu zažívat i já, tedy možnost dívat se na svět jinýma očima, což je dárek sám o sobě, a tedy důvod k radosti.
Poslední dny jsem tedy velmi radostný a šťastný, protože všechny změny v posledním roce života se zdají být jako nově zasazený strom, který začal plodit...

Jeden z nejzvláštnějších dárků jaké jsem kdy dostal, ale líbí se mi - i když (není na fotce) např. roztrhanou igelitku přilepenou na okraji rámu nechápu - pank livs! :D


2 komentářů:

Firejs řekl(a)...

Mám radost, že se ti daří a že sis narozeniny užil. Všechno nejlepší mimochodem. :)

Vojta Koci řekl(a)...

Gratuluji a jsem rád, že po trochu perném období si užíváš klidu a daří se ti... Tak nějak... Krásně skořicově...

A doufám, že stavy euforie u tebe od teď nikdy neodejdou, jak se to stává mně...