pátek 11. března 2011

Komentář k dění.

Nadpis, "komentář k dění", není úplně přesný, protože v zásadě mluví jen o tom, že jde o komentář. Ale komentář čeho nebo lépe jakého dění?
Jde o zvláštní praxi, kdy jeden český server, který se nějakým způsobem zabývá vývojem her, nedá vědět o tom, že druhý takový server pořádá soutěž. Tenhle nerozum je navíc o to pozoruhodnější, že všechny stránky většinou zmíní zahraniční probíhající soutěže.

Možná se pletu, ale zdá se mi s ohledem na ten zvýrazňující bod, že se všechny ty stránky snaží vytvořit něco většího, a to v tom smyslu, že tvoří bránu k určitému vyžití herních vývojářů, ale ty brány - ať už jich je kolik chce - míří logicky všechny stejným směrem. Mít tedy soutěže druhého serveru jako tabuizované, to se mi nezdá moudré, protože je to v přímém rozporu s poskytováním kýžené služby.

Dobrým ilustračním příkladem by mohlo být město. Hypotetické město je obehnáno hradbami a má několik vstupů, bran. Hradby tedy vymezují z části uzavřený kolektiv, který sdílí nějakou svojí kulturu. Vstupní brány nabízí vstup v zásadě do toho stejného města, protože náměstí tam je jenom jedno a tvoří jádro, kvůli kterému tam všichni jdou. Je tam trh služeb, produktů a vůbec všechno takové dění. Bránu si člověk ale vybírá podle toho, odkud jde. Když jdu ze severu, nevstoupím jižní branou, a platí to i obráceně. Zřejmě se bude lišit socha nad bránou, asi se bude lišit i část města u té které brány. Je možné, že každému bude v této blízkosti hradeb milé něco jiného, podle toho si možná také bránu a bydlení ve městě vybere. Ani jedna tedy není objektivně horší, ani lepší. Náměstí je každopádně sdílené.
A co se děje, když se pořádá trh? Jsou na něm všichni. Dokonce i lidé, kteří nejsou nutně součástí města ani na jedné straně. A proč? Protože trh bez lidí je nesmysl a když všichni ví, že trh bude - plácnu zřejmě blbost - v den slunovratu, tak se všichni sejdou a vymění řadu zboží, zkušeností atd. Kdyby každý jeden přišel sám za sebe v jiný den v roce, nevyměnil by nic a nic by nedostal zpátky. Nic by mu to nedalo.

Takže jak je doufám z příkladu patrné, živná půda společností tvořících hry, ta bude dost podobná našemu trhu a jestliže nedochází k výměně informací o dění - např. pořádání soutěže, srazu, ačkoliv určitě nejde jen o to - a jestliže lidé, kteří o nějakém dění ví, nedají vědět ostatním, vlastně tím pak ta společnost podkopává sebe samu. Asi jako kdyby se květina - za předpokladu, že by to šlo - rozhodla, že hlínu, v květináči odstraní a bude v něm vegetovat jenom tak.

Z tohohle pohledu jsou tedy slovní spojení "ten z českých her", "kreveťáci", "sraz velkejch chytráků", atd. prostě zbytečná označení, která po mém soudu, mohou užívat jenom lidé naprosto míjející podstatu komunity a nebo lidé, kteří se mylně nechají svést většinovým názorem, té první skupiny, že na počtu proužků záleží, a že čím víc proužků, tím víc Adidas. To je samozřejmě blbost a byl bych rád, kdyby k tomu někteří lidé konečně došli, protože pak se ta takzvaná "vývojářská scéna" možná trochu zlepší.

3 komentářů:

Firejs řekl(a)...

Je to smutné, ale z rovna v aktuálním případě o soutěži nedala vědět ani sama komunita mezi sebou - žádný článek, oznámení, jen dobře skryté téma a článek o "našich" soutěžích jsem tam též nikdy neviděl.

Ale máš pravdu a souhlasím s tebou - my vývojáři bychom měly držet více spolu, ale to by se asi musely domluvit špičky těch komunit.

Likandro řekl(a)...

Tady nejde o žádné špičky. :)

Kdokoliv, kdo o soutěži věděl, mohl dát jednoduše vědět jinde. A čekal bych, že minimálně "účastníci z Krevety" dají vědět formou bleskovky ostatním lidem navštěvujícím Krevetu.

Prostě jde o všechny lidi, ne o nějaké špičky, ačkoliv i ty jsou součástí, a o to, že si tuhle v zásadě banální věc, která je přístupná běžnému rozumu, prostě asi neuvědomí.

Firejs řekl(a)...

Máš pravdu, aktivně sleduji oboje, tak jsem mohl dát vědět - pro příště se polepším.