pondělí 2. května 2011

Mimo téma...

Zdařila se zkouška z rozpravy v AJ s rodilým mluvčím, na jedna, tak to je parádička a mám hned lepší náladu.
Jinač jsem dostal báječnou "věc": souborné vydání Platónových spisů. *.* Tak z toho mám taky radost. Tak to jen tak.

5 komentářů:

parekvrohlikkju řekl(a)...

Těžké čtení x)

Firejs řekl(a)...

Hehe, musí být pěkný mít něco takého v knihovně, ale já zatím nezkoušel ani nic číst - tedy přečetl jsem "sračku" od Harry G. Frankfurkta, mám tu knihu o reinkarnaci a dal jsem kousek "bhagmadavidy?". Ale zájem by tu byl - mohl bys doporučit něco stravitelného?

Likandro řekl(a)...

Firejs: Tak nejde ani tak o to, že je hezké mít to v knihovně, ale tak to je jedno. Že to mám, to vlastně nic neříká. Možná to, že je tu potenciál k přečtení.
Každopádně, Bhagavadgíta. Trochu mě překvapilo, že tu máš knihu o reinkarnaci a hinduistický náboženský text uvedený v souvislost s antickou filosofií jako texty asi stejné povahy. Asi by se nějaké paralely našly, ale asi by se to hodně lámalo přes koleno, se tak trochu bojím.
Každopádně, nejlepší je asi začít nějakou "úvodovou" literaturou, když nemáš nějaký kurz ve škole, který by Tě seznámil s tím, jak to číst.
Asi nejčtivější a přesto až neuvěřitelně promyšlené a hluboké jsou texty od Jana Sokola, pro úvod k filosofii pak Malá filosofie člověka (alespoň nejposlednější vydání).
Jinak k zahození není ani podstatně tenčí Úvod do filosofie od K. Jasperse.
Jinak pokud chceš spíš něco mytologického, což možná chceš, sáhl bych po Karen Armstrongové a její Krátké historii mýtu, to se čte krásně a přitom text nese spoustu informací.

parekvrohlikkju řekl(a)...

Firejs: Jestli tě zajímá reinkarnace a nebaví tě číst teoretické texty, tak doporučuji od Jacka Londona Tuláka po hvězdách x). Ten se do mě zaryl pořádně, od těch 16i kdy jsem ho četl mám zafixováno že člověk si musí umět vystačit ikdyž ho zavřou mezi 4 stěny (hlavní postava čeká na samotce za údajnou krádež dynamitu na smrt) a nechají ho tam 10 let vycukat x).

Bhagavadgíta je náročné čtení, ale doufám že nemáš verzi od "papá Prabhupády" (kršňácká verze) x)

Firejs řekl(a)...

Tu jsem četl už před pár lety, tak si moc nepamatuju. Ale díky za tipy, zkusím se po nich podívat.