neděle 6. dubna 2014

Levný čaj tak drahý, že kvalitní sypaný čaj vyjde levněji?

Když jsem chtěl za čaj ušetřit, koupil jsem si v nejbližším supermarketu čaj pytlíkový. Je to opravdu zvláštní fenomén, ale pořizovat si krabičku naprosto průměrného čaje značky Pickwick začíná být podobně snobskou záležitostí jako nákup nejnovějšího iPhoneu. Když zaplatím za čtyřicet gramů ovocného čaje čtyřicet pět korun, představuje to sto třináct korun za sto gramů čaje. Pokud navštívím kvalitní obchod s čajem, pořídím sto gramů ovocného čaje ve většině případů do osmdesáti korun. V čajové směsi vidím chrpu, šípek a ibišek, cítím vůni jako na louce! Zažili jste to někdy s pickwikáčem?

Jako třešničku na dortu ještě dodám, že okolo sto třinácti korun člověk koupí i lepší třídu neovocného sypaného čaje. Určitě ne specialitu, ale rozhodně nezaplatí horentní sumu za zbytky čajového listí jako při nákupu pytlíků.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zajímavý postřeh. Příště se u nákupu zamyslím :)

Firejs řekl(a)...

Souhlasím, ale když chce člověk jen nějaký černý čaj do práce pro placebo pocit získáné energie... Další důvodem je samozřejmě lenost jít do obchodu speciálně pro jednu věc a taky optický rozdíl cen 20kč vs 80kč. :)

Ovocné čaje moc nepiju, protože neveřím, že v tom nějaké ovoce je. :D

Nedávno jsem si ale koupil docela drahý "bílý čaj s okvětními plátky růže" zabalen v plastových trojúhelníčcích... Mno, prvním dojmem bylo zklamání. :)