pátek 29. ledna 2016

Držák na toaletní papír

Přišlo to na záchodě rychle, jako osvícení, což je s podivem, protože světlo se nám na toaletě rozsvěcí dost pomalu: neúsporné žárovky měly svou výhodu, ale ve společnosti řízené penězi je holt třeba pořizovat to úspornější. Jenže kdy má ještě smysl spořit a kdy utrácet?
Je to samozřejmě téma složité, ale byl bych radši, kdyby se občas u věcí, které jsou "na celý život", utratilo trochu víc, protože je-li věc na dlouho a nevzhledná, budete ji vídat často a nijak vás nepotěší. Třeba takový držák na toaletní papír. Ten náš je starý snad patnáct let, je světle šedé barvy, drobně kropenatý, a protože je plastový, přišel po jednom roce o obě krajní zakončení, což nevadí, protože funkci to nemění a protože se tak toaleťák lépe vyměňuje.
Pominu-li, že držák na toaletní papír je v podstatě zbytečný, domnívám se, že takováhle věc, která je na rozdíl od zásnubního prstýnku skutečně skoro "na celý život", by si pár korun navíc zasloužila. Nemám jasnou představu krásného držáku, ale vzhledem ke své praktické funkci a ke své trvalosti by mohl být klidně snad i z mramoru. Návštěva záchoda by pak byla zážitkem - jako když jdete do muzea, do kostela nebo navštívit palác. Na takovém záchodě by se pak dalo doopravdy trůnit, a to už za to stojí.

5 komentářů:

Firejs řekl(a)...

Ještě nedávno bych ti řekl "ber to nejlevnější", ale skutečně máš pravdu. Zrovna u držáku na toaletní papír je tohle zamyšlení ještě zajímavější.

Likandro řekl(a)...

Díky. Jsem rád, že tě to zaujalo. :-) Samozřejmě je v tom určitá nadsázka, ale i tak se mi zkrátka zdá, že někdy o předmětech nepřemýšlíme zdaleka tak prakticky a správně, jak si myslíme.

Petr Vojtěch řekl(a)...

Držák vyhodit, toaleťák položit na zem. Kupovat barevný s hezkými vzory. Tečka.

Likandro řekl(a)...

:-D Přemýšlím, jestli barevný s hezkými vzory nevyjde dráž než hezký držák. :-D

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.