sobota 6. prosince 2014

Máslové sušenky s příchutí čaje

Blíží se Vánoce a s tím i konzumace sladkostí. Všichni se už jistě těší na rohlíčky, ořechy a vosí hnízda, ale třeba má někdo chuť také na něco exotičtějšího. Já jsem například hledal inspiraci v orientu, a tak vám nyní přináším recept na čajové sušenky v pravém slova smyslu, čili na sušenky z čaje.

Obrázek je prozatím z původní stránky - viz Food Channel


Časová náročnost

Příprava těsta: 15 minut (+ 2x 30 minut v lednici). 
Doba pečení: 20 minut.

Ingredience na 16 kusů (o průměru 6 cm a tloušťce 0,6 cm)

- 1 ½ lžíce zeleného čajového prášku Matcha - lze pořídit např. zde; popřípadě tady.
- 227g nesoleného másla – změklé na pokojovou teplotu (kdyby někoho pobouřila skutečně divná gramáž, pak zkrátka půl libry)
- ¾ hrnku bílého cukru
- 1 čajová lžička extraktu z vanilky (lze použít půl lžičky semínek z vanilkového lusku)
- 2 ½ hrnku běžné mouky, proseté (nejprve odměřte, pak prosejte - cílem je provzdušnění mouky, lze proto také umístit do nádoby a zamíchat metličkou)
- ¼ čajové lžičky hrubozrnné soli (v receptu je „košer sůl“, která se vyznačuje tím, že má velká zrnka a bývá bez přidaných látek (např. bez jodu a bez látek proti hrudkovatění)). Po vyzkoušení bych možná raději přidal normální sůl, protože hrubozrnná se zdá být nedostatečně promísená, a tak jsou některé sušenky z části slané.
- Hnědý cukr Turbinado na posyp (v původním receptu je „Cukr moučka na posyp“, ale v postupu pak používají hnědý cukr)

Příprava

1. Do misky sklopného mixéru (obr. 1., obr. 2) přidejte máslo a šlehejte ho mísící metlou (obr.) na vysokou střední rychlost (rychlost mezi střední a vysokou), dokud nebude načechrané, tj. přibližně 3 minuty. Následně přidejte prášek ze zeleného čaje a ušlehejte barevně jednolitou a plně promísenou směs. Směs má nejprve místy barvu jako zelená vodní řasa a promíchání trvá poměrně dlouho, takže se v takové situaci ničeho neděste. Nakonec to dobře dopadne.
(Pokud nemáte sklopný mixér a mísící metlu, samozřejmě můžete použít ruční mixér s nějakým běžným nástavcem nebo můžete máslo uhníst rukama, dřevěnou vařečkou atp. Podstatné je, aby vznikla načechraná směs. Pokud byste věc dělali rukama, připravte se, že to hrozně lepí a že vám na rukou zůstane poměrně hodně nepromísené směsi, kterou je dobré oškrábat důkladně lžící.)


2. Pomalu přidávejte cukr a vanilku. Šlehejte na vysokou střední rychlost, dokud nevytvoříte lehkou a načechranou směs. Podle potřeby můžete v průběhu míchání stěny misky oškrábnout stěrkou.


3. Nastavte mixér na nízkou rychlost a pomalu přidávejte mouku a sůl, dokud není těsto akorát: mělo by u sebe držet, když ho stisknete prsty. Ze směsi vytvořte kouli. (Pokud koule nejde vytvořit, přidejte trochu vody. Já jsem postupně přidával asi osm lžic.)


4. Připravte si arch papíru na pečení, dejte ho na pekáč a lehce ho posypte moukou. Těsto umístěte na papír a uválejte placku tlustou přibližně 0,6 centimetrů. Uválené těsto zchlaďte přibližně na půl hodiny v lednici, aby ztuhlo.
5. Vezměte další pekáč a vystelte ho papírem na pečení. S pomocí vykrajovátka (recept doporučuje kulaté s vroubkovaným okrajem o průměru 6 centimetrů; já použil přibližně poloviční.) vykrájejte sušenky a umístěte je na nově připravený plech. (Snažte se vykrajovat kolmo nahoru, aby se sušenky během pečení ošklivě nezdeformovaly: je na nich poznat, jak jste hýbali vykrajovátkem, ačkoliv to na neupečených poznat nebylo. Na sušenkách o větším průměru se zřejmě nerovnosti snáze ztratí.) . Rovnoměrně je posypte cukrem Turbinado (speciální druh přirozeně hnědého cukru - čili lze použít normální hnědý cukr; posyp lze navíc pravděpodobně úplně vynechat, podobně jako u klasických máslových sušenek). Vložte do lednice a chlaďte půl hodiny.


6. Pečte v troubě předehřáté na 162°C sedmnáct až dvacet minut, zkrátka dokud cukroví nezíská světlou zlatavě hnědou barvu (Cukroví má být zelené, takže v téhle souvislosti se myslí spíš zeleno hnědá barva. Kdybyste sušenky vyndali pouze zelené, je velmi pravděpodobné, že budou uprostřed nedopečené.). Následně plech vyndejte a nechte vychladnout.



Poznámka

Jedná se o máslové sušenky, nikoliv o české linecké, ačkoliv to může na obrázku vypadat podobně, takže se výsledek dál nijak nemaže marmeládou. To pravděpodobně také vysvětluje větší velikost. Pokud znáte máslové sušenky (Shortbread) z Marks & Spencer, v podstatě děláte to stejné, jen navíc s čajovým práškem. Teoreticky by tak šlo vytvořit také linecké s příchutí čaje – tak je (podle jídelního lístku) k dostání například v čajovně Bílý jeřáb. Nutno podotknout, že ani tam není slepené marmeládou. 

Původní recept najdete na stránce FoodChannel. Obsahuje i nutriční hodnoty, které zde neuvádím. Překlad jsem dělal pro sebe a je poměrně volný, jakkoliv samozřejmě drží původní význam. Zveřejňuji ho doplněný o různé informace, které jsem kvůli přípravě dohledával, ale tyto údaje zde neoznačuji, neboť by to bylo zbytečné a znečitelnilo by to text. 

Sušenky jsem zatím nepekl, tudíž ani nechutnal, protože mi není úplně hej, ale určitě je vyzkouším a článek pak doplním o fotografie z přípravy. Prozatím můžete zkoušet alespoň vy! :-) 

0 komentářů: