Blíží se Vánoce a s tím i konzumace sladkostí. Všichni
se už jistě těší na rohlíčky, ořechy a vosí hnízda, ale třeba má někdo chuť také
na něco exotičtějšího. Já jsem například hledal inspiraci v orientu, a tak
vám nyní přináším recept na čajové sušenky v pravém slova smyslu, čili na
sušenky z čaje.
Obrázek je prozatím z původní stránky - viz Food Channel |
Časová náročnost
Příprava těsta: 15 minut (+ 2x 30 minut v lednici).
Doba pečení: 20 minut.
Ingredience na 16 kusů (o průměru 6 cm a tloušťce 0,6 cm)
- 227g nesoleného másla – změklé na pokojovou teplotu (kdyby
někoho pobouřila skutečně divná gramáž, pak zkrátka půl libry)
- ¾ hrnku bílého cukru
- 1 čajová lžička extraktu z vanilky (lze použít půl lžičky semínek z vanilkového lusku)
- 2 ½ hrnku běžné mouky, proseté (nejprve odměřte, pak prosejte - cílem je provzdušnění mouky, lze proto také umístit do nádoby a zamíchat metličkou)
- ¼ čajové lžičky hrubozrnné soli (v receptu je „košer sůl“,
která se vyznačuje tím, že má velká zrnka a bývá bez přidaných látek (např. bez
jodu a bez látek proti hrudkovatění)). Po vyzkoušení bych možná raději přidal normální sůl, protože hrubozrnná se zdá být nedostatečně promísená, a tak jsou některé sušenky z části slané.
- Hnědý cukr Turbinado na posyp (v původním receptu je „Cukr moučka
na posyp“, ale v postupu pak používají hnědý cukr)
Příprava
1. Do misky sklopného mixéru (obr. 1., obr. 2) přidejte máslo a šlehejte ho mísící
metlou (obr.) na vysokou střední rychlost (rychlost mezi střední a
vysokou), dokud nebude načechrané, tj. přibližně 3 minuty. Následně přidejte prášek
ze zeleného čaje a ušlehejte barevně jednolitou a plně promísenou směs. Směs má nejprve místy barvu jako zelená vodní řasa a promíchání trvá poměrně dlouho, takže se v takové situaci ničeho neděste. Nakonec to dobře dopadne.
(Pokud nemáte sklopný mixér a mísící metlu, samozřejmě můžete použít ruční mixér s nějakým běžným nástavcem nebo můžete máslo uhníst rukama, dřevěnou vařečkou atp. Podstatné je, aby vznikla načechraná směs. Pokud byste věc dělali rukama, připravte se, že to hrozně lepí a že vám na rukou zůstane poměrně hodně nepromísené směsi, kterou je dobré oškrábat důkladně lžící.)
(Pokud nemáte sklopný mixér a mísící metlu, samozřejmě můžete použít ruční mixér s nějakým běžným nástavcem nebo můžete máslo uhníst rukama, dřevěnou vařečkou atp. Podstatné je, aby vznikla načechraná směs. Pokud byste věc dělali rukama, připravte se, že to hrozně lepí a že vám na rukou zůstane poměrně hodně nepromísené směsi, kterou je dobré oškrábat důkladně lžící.)
2. Pomalu přidávejte cukr a vanilku. Šlehejte na vysokou
střední rychlost, dokud nevytvoříte lehkou a načechranou směs. Podle potřeby
můžete v průběhu míchání stěny misky oškrábnout stěrkou.
4. Připravte si arch papíru na pečení, dejte ho na pekáč a lehce
ho posypte moukou. Těsto umístěte na papír a uválejte placku tlustou přibližně
0,6 centimetrů. Uválené těsto zchlaďte přibližně na půl hodiny v lednici,
aby ztuhlo.
5. Vezměte další pekáč a vystelte ho papírem na pečení. S
pomocí vykrajovátka (recept doporučuje kulaté s vroubkovaným okrajem o
průměru 6 centimetrů; já použil přibližně poloviční.) vykrájejte sušenky a umístěte je na nově připravený plech. (Snažte se vykrajovat kolmo nahoru, aby se sušenky během pečení ošklivě nezdeformovaly: je na nich poznat, jak jste hýbali vykrajovátkem, ačkoliv to na neupečených poznat nebylo. Na sušenkách o větším průměru se zřejmě nerovnosti snáze ztratí.) . Rovnoměrně
je posypte cukrem Turbinado (speciální druh přirozeně hnědého
cukru - čili lze použít normální hnědý cukr; posyp lze navíc pravděpodobně úplně vynechat, podobně jako u klasických máslových sušenek). Vložte do lednice a chlaďte půl hodiny.
6. Pečte v troubě předehřáté na 162°C sedmnáct až
dvacet minut, zkrátka dokud cukroví nezíská světlou zlatavě hnědou barvu (Cukroví má být zelené, takže v téhle souvislosti se myslí spíš zeleno hnědá barva. Kdybyste sušenky vyndali pouze zelené, je velmi pravděpodobné, že budou uprostřed nedopečené.). Následně plech vyndejte a nechte vychladnout.
Poznámka
Jedná se o máslové sušenky, nikoliv o české linecké, ačkoliv to může na obrázku vypadat podobně, takže se výsledek dál nijak nemaže marmeládou. To pravděpodobně také vysvětluje větší velikost. Pokud znáte máslové sušenky (Shortbread) z Marks & Spencer, v podstatě děláte to stejné, jen navíc s čajovým práškem. Teoreticky by tak šlo vytvořit také linecké s příchutí čaje – tak je (podle jídelního lístku) k dostání například v čajovně Bílý jeřáb. Nutno podotknout, že ani tam není slepené marmeládou.
Původní recept najdete na stránce FoodChannel. Obsahuje i nutriční hodnoty, které zde neuvádím. Překlad jsem dělal pro sebe a je poměrně volný, jakkoliv samozřejmě drží původní význam. Zveřejňuji ho doplněný o různé informace, které jsem kvůli přípravě dohledával, ale tyto údaje zde neoznačuji, neboť by to bylo zbytečné a znečitelnilo by to text.
Sušenky jsem zatím nepekl, tudíž ani nechutnal, protože mi není úplně hej, ale určitě je vyzkouším a článek pak doplním o fotografie z přípravy. Prozatím můžete zkoušet alespoň vy! :-)
0 komentářů:
Okomentovat