středa 14. září 2016

Krátký problesk úvahy I. - Jak zazdít sebe sama

Člověk, který je chytrý a vzdělaný (nebo se tak alespoň tváří), by se měl snažit své myšlenky vyjadřovat v běžně přístupně řeči. Má-li totiž co povědět, a to on by měl, nikomu neuškodí, když tomu bude rozumět.

Mladické těšení ega mluvou tak zahlcenou cizími slovy, latinou a řečtinou, že jí ani není možné chápat, ukazuje spíš na prudký pokles intelektu. Ona zeď slov, za niž se takový člověk schovává, totiž není z ničeho jiného než z běžných cihel, ale přes nápisy plné vzletných pojmů to není ani trochu vidět.

A tak si teď jdu dát čaj z herba hyperici, protože je prý vhodný na horší nálady, přičemž herba hyperici se zde vyskytuje v rámci supositio personalis determinata, pakliže došlo k impositio, čili k přiřknutí další kvality materii, krom té materiální, tedy signifikátu, a pokračovat v učení na státní závěrečnou zkoušku.
...
A tak si teď jdu dát čaj z třezalkové natě, protože je prý vhodný na horší nálady (přičemž "třezalková nať je tu užita ve výpovědi o jednotlivině, pakliže slova "třezalková nať" mají v našem jazyce význam a nejde pouze o náhodný shluk černé barvy) a pokračovat v učení na státní závěrečnou zkoušku.

0 komentářů: